Hilde raadt aan… 100% consistent

Involve boekenweek

 

Welk boek over organisaties, change en/of communicatie zou jij aanraden aan vakgenoten?
Leuke vraag! Is het erg als ik een ongegeneerd ‘wij van WC-eend’-antwoord geef? Want als ik nou écht een boek moet kiezen dat me verder heeft gebracht in mijn werk, dan raad ik het boek 100% consistent aan, geschreven door Involve-collega’s. Het boek zet je goed op scherp en biedt direct toepasbare handvatten (en daar ben ik dol op). De hoofdgedachte: communicatie en mooie woorden is één ding, maar je bent pas echt geloofwaardig als medewerkers ervaren dat je daadwerkelijk doet en uitdraagt wat je belooft. En dat klinkt veel gemakkelijker dan dat het daadwerkelijk is.

Kun je iets meer vertellen over de principes achter 100% consistent?
Consistent zijn is belangrijk voor de geloofwaardigheid van een organisatie. En als je als organisatie niet geloofwaardig bent, kunnen medewerkers zich niet echt verbonden voelen. Denk bijvoorbeeld eens aan Rutte die iedereen oproept om thuis te werken, maar zelf wel gewoon vergadert op locatie. Dat voelt niet goed. Of dichterbij huis, bij collega’s, wanneer je merkt dat iemand consequent dingen belooft, maar ze nooit doet. Dat heeft impact op het vertrouwen en de mate van verbondenheid die je voelt met iemand. Zo werkt dat voor een organisatie ook.

In het boek wordt wat dieper ingegaan op vier gebieden waarin consistentie belangrijk is: gedrag, de (fysieke) werkomgeving, de beschikbare resources en structuur en sturing. Een aantal voorbeelden van hoe dit flink mis kan gaan:

  1. Gedrag = één van de speerpunten van organisatie x is duurzaamheid, maar vier van de vijf directieleden rijden zelf een dikke SUV.
  2. De (fysieke) werkomgeving = organisatie x profileert zichzelf als een innovatief bedrijf, maar alle werknemers hebben verouderde software.
  3. De beschikbare resources = de top van organisatie x zegt dat onze persoonlijke ontwikkeling van groot belang is, maar iedereen heeft een heel mager persoonlijk budget.
  4. Structuur en sturing = organisatie x wil wendbaar zijn, maar de systemen en structuren werken zo omslachtig en vertragend dat wendbaarheid voor medewerkers heel lastig is.

Gebruik je de kennis uit die boek ook in de praktijk bij opdrachtgevers?
Heel vaak! We zijn nu bijvoorbeeld bij een opdrachtgever bezig met het implementeren van cultuurwaarden. Dit kent natuurlijk een campagnematige kant met leuke gadgets en posters, maar het kent ook een impliciete communicatiekant. Bij deze opdrachtgever gaan we nu het gesprek aan met de trekkers van alle lopende programma’s (van ICT tot bedrijfskleding tot onboarding). In dit gesprek reflecteren we samen op de cultuurwaarden: in hoeverre ervaren medewerkers de cultuurwaarden als ze met jouw programma of product te maken krijgen?

En als je ook nog een boek mag aanraden dat niet over organisaties, change of communicatie gaat?
Een heel inspirerend boek dat ik recent las is De tweede berg van New York Times journalist David Brooks. Hij reflecteert hierin op zijn eigen leven en zijn zoektocht naar zingeving. Brooks ziet terugkijkend twee metaforische bergen. Hij klom eerst de eerste berg op, op zoek naar geld status en carrière. Maar bovenop die eerste berg blijkt dat hem maar weinig te geven. Hij dondert van de berg af en beklimt een tweede, een berg die niet meer om hemzelf draait en die hem veel meer te bieden heeft. Als ik het zo vertel klinkt het wat cliché, maar ik heb zo ongeveer de helft van het boek onderstreept met de gedachte: ‘wauw wat een wijsheid, dit wil ik onthouden’.