Danone Early Life Nutrition

Voor deze leider in babyvoeding bouwden we de interne communicatie vanaf de grond op en manageden we grote communicatieve projecten.

Klant

Danone Early Life Nutrition is producent van babyvoeding, met wereldwijd circa 14.000 medewerkers wereldwijd en Engels als de bedrijfstaal.

Vraag

In 2015 vroeg Danone Early Life Nutrition (ELN) Involve haar interne communicatie (IC) op te zetten. Het nieuw gevormde Communicatieteam had net de IC van HR overgenomen. Ook vroeg het team ons om de IC voor grote projecten te coördineren. Voorbeelden zijn leadership summits en de lancering van de nieuwe ELN missie en strategie in 2017.  

Involve en zusterbureau Evolve, specialist in interne social media, pakten de opdracht samen op. Vanaf juni 2015 tot nu vult Involve ook interim de global IC manager’s rol in en Evolve die van digital IC consultant.  

Aanpak

Voor de opzet van de IC voerden we een survey uit onder senior managers, mensen die in de business units/fabrieken verantwoordelijk zijn voor IC en onder medewerkers. Op basis van de resultaten ontwierpen we een ‘twee-stromen IC’ structuur, met als ene stroom de (interactieve) IC kanalen en als andere stroom de mensen – vooral leidinggevenden – in de organisatie met een IC-rol.  

Voor de kanalenstroom, richtten we een Facebook@Work groep voor nieuws in, een intranet voor achtergronden en content over langdurende programma’s en professionaliseerden we de bestaande kwartaalnieuwsbrief, vooral bestemd voor medewerkers die niet online aanwezig zijn.  

In de mensenstroom richtten we ons op enabling van leidinggevenden. In grote projecten werkten we altijd volgens de 2-stromen structuur en implementeerden zo enabling in de dagelijkse praktijk.  

Resultaat

Danone ELN beschikt nu over een goedlopende IC structuur, die mensen in de business units en fabrieken een stem geeft en leidinggevenden handvatten biedt in hun IC over belangrijke zaken. De inhoud van de IC richt zich nu zowel op strategische zaken als op lokale best practices en het delen van verhalen, zodat het lokale voor iedereen zichtbaar wordt. Grote projecten pakt het team altijd aan volgens het 2-stromen systeem. ELN kan nu ongeacht onderwerp en impact van het onderwerp een IC-proces inzetten via deze waardevolle en praktische twee-stromen structuur.