Internationale retailer

Op de vraag geef vorm aan de interne communicatie functie zetten we een nieuwe visie en werkwijze neer zodanig dat de retailer het nu zelf kan doen.

Klant

Retailer met 355 winkels in circa 30 landen. Jaaromzet: €32 miljoen. Onze focus: het Nederlandse hoofkantoor, de 12 winkels en 6400 medewerkers.

Vraag

Onze klant vroeg ons: pak de interne communicatie op en geef die al doende vorm (eerst alleen vanuit Involve en vervolgens samen met de nieuwe interne communicatie specialist). Doel: interne communicatie weer business partner laten zijn.

Aanpak

Met als visie ‘voordoen, samen doen, zelf doen’ zijn we interne klanten als HR, IT etc. gaan helpen zelf te communiceren over veranderingen en projecten. We namen de verantwoordelijkheid niet over en hielpen hen afhankelijk van de impact van hun onderwerp. Hoe meer impact, hoe meer hulp, variërend van handleidingen, tools met te nemen stappen, vragen, aanpakken, hoe middelen in te zetten etc., trainingen of 1 op 1 sparren.

Onze coaching van de interne communicatieprofessional volgde dezelfde visie en borgde zo de nieuwe werkwijze. We werkten intensief samen, keken mee met vraagstukken en gaven trainingen over specifieke onderwerpen.

We creëerden de werkwijze voor intern communiceren samen met interne klanten, winkelmanagers en communicatie adviseurs uit de winkels. Met als centrale vraag: wat heb jij nodig? Zo ontdekten we hoe de interne communicatiefunctie waarde kon toevoegen aan de dagelijks bedrijfsvoering.

Voor de on- en offline middelen wilden we naar actief gebruik en eigenaarschap van meer mensen naast de communicatieprofessional. We bepaalden twee uitgangspunten voor wie wanneer iets communiceert: 1. Hoe relevant is het voor de business? En 2: wie is de onderwerp eigenaar? Diegene communiceert en  zorgt voor de feedbackloop.

Resultaat

Meer efficiëntie en effectiviteit: met mensen helpen zelf beter te communiceren kan de interne communicatieadviseur meer projecten tegelijk ondersteunen. En interne klanten zijn zich bewuster van het belang en effect van communicatie, en hebben tools en middelen om het goed op te pakken.

Met samen doen als basis verkleint de werkwijze de afstand tussen verschillende teams en organisatielagen. Elk project is een kans om samen met relevante anderen de beste oplossing te vinden. ‘Gewoon doen’ is de sleutel: mensen die ervaren hoe inspirerend het is samen de communicatie op te pakken, maken zich deze werkwijze graag eigen.