Structureel verbeteren IC

Involve realiseert integrale aanpak interne communicatie voor Justitie

Voor de Directie Bedrijfsvoering & Ondersteuning Bestuursdepartment (DBOB) van het Ministerie van Justitie adviseerde en ondersteunde Involve bij het structureel verbeteren van de interne communicatie. DBOB ondersteunt het ministerie op het gebied van facilitaire zaken, inkoop, bibliotheek en ICT. Om veranderingen in een bepaalde periode goed te kunnen ondersteunen en om de samenwerking tussen de afdelingen te versterken had DBOB behoefte aan een verbeterde interne communicatie.

Visie Involve als basis

Omdat borging al vanaf het begin van groot belang was, werkte een Involve adviseur en senior adviseur direct met een intern netwerk van DBOBers die een rol moesten gaan spelen in de interne communicatie (van managers tot HR adviseurs). Wij begeleidden deze groep mensen in het (grotendeels) zelf ontwikkelen en inrichten van een verbeterde interne communicatie. Met als aandachtsgebieden de aspecten uit de visie van Involve:

Met dit netwerk stelden we de doelen van de interne communicatie vast. Vervolgens analyseerden de deelnemers de huidige interne communicatie en de communicatiebehoefte. Involve heeft deze inzichten verdiept in groepsinterviews en 10-minuten gesprekken met alle leidinggevenden.

Involve zorgt voor begeleiding implementatie

De Involvers realiseerden in samenwerking met het netwerk een praktisch plan van aanpak op de vijf genoemde gebieden. De directie nam de aanbevelingen over en Involve werd gevraagd de implementatie te begeleiden. Dat leidde tot:

  • Verbetering bewustzijn leidinggevenden over communicatierol en -vaardigheden: de met het netwerk bepaalde rollen en verantwoordelijkheden werden samen met de uitkomsten van de 10-minuten gesprekken vertaald in een workshop lijncommunicatie en een communicatie-organiser. Na deze workshop (die hoog werd gewaardeerd) bleek 60% van de managers de organiser dagelijks te gebruiken. De deelnemers waren zich veel bewuster van hun rol in de communicatie en de manier waarop ze die invulden.
  • Communicatiestructuur: samen met het netwerk ontwikkelden we een blad voor DBOB dat door henzelf werd gemaakt. Ook de website werd sterk vereenvoudigd en een wekelijkse nieuwsbrief werd geprofessionaliseerd.
  • Thema's: Involve implementeerde haar projectcommunicatie methodiek.
  • Meten & borgen: de middelen worden met vaste regelmaat geëvalueerd. De structureel verbeterde interne communicatie werd onder meer in de communicatiefunctie geborgd.
  • Communicatiefunctie: de parttime communicatiefunctie werd structureel uitgebreid.
ik begrijp het

Om u beter van dienst te kunnen zijn maakt Involve gebruik van cookies