Hilde de Jong

Hilde is een betrokken en gedreven professional op het gebied van change management en communicatie. Gedurende meerdere verblijven in het buitenland werd haar enthousiasme voor (interculturele) communicatie aangewakkerd. Hilde heeft een voorliefde voor projecten die gaan over interculturele problemen, zowel problemen tussen nationale als bedrijfsculturen. Haar kracht is de combinatie van een eindeloze nieuwsgierigheid naar wat mensen drijft, haar analytisch en empathisch vermogen en de kracht om verbinding te maken met en tussen mensen.

Hilde’s visitekaartje: handen

Succesvolle communicatie draait naar mijn idee voor een groot deel om verbinding, wat ontstaat door elkaar echt te zien. Voelen we ons verbonden met onze collega’s en met het management en voelen we ons gezien en gehoord in de organisatie? De Afrikaanse Ubuntu filosofie vat het belang van deze verbinding en eenheid mooi samen met de woorden: ik ben, omdat wij zijn. We bestaan door onze communicatie met anderen. Als er wordt gesproken over Ubuntu zien we vaak het beeld van een groep mensen in een cirkel die elkaars handen vasthouden. Dit beeld laat mooi zien hoe deze verbinding eenheid creëert. De cirkel, de eenheid kan niet bestaan zonder de verbinding. Ik geloof dat deze verbinding bijdraagt aan een fijne sfeer, goede communicatie en gelukkig medewerkers. Onmisbare onderdelen voor een succesvolle organisatie. Oprechte interesse, open staan voor de ander en een gezonde dosis zelfkennis zijn belangrijke elementen in een evenwichtige communicatie waarin iedereen elkaar respecteert en het beste in zichzelf en de ander naar boven haalt.

"Oprechte interesse, open staan voor de ander en een gezonde dosis zelfkennis zijn onmisbare elementen om een ruimte te laten ontstaan waarin iedereen elkaar respecteert en het beste in zichzelf en de ander naar boven haalt. "