Welkom bij Involve, Wim van Dijk

Hoi Wim, leuk dat je er bent! Vertel eens, hoe zouden vrienden of collega’s jou omschrijven?
Vrienden zouden mij vermoedelijk omschrijven als betrokken en sociaal. Als iemand die van mensen houdt en zich graag onder mensen begeeft. Ik zou mezelf beschrijven als meestal extravert. Ik vind het fijn om mensen om me heen te hebben. Dat gezegd hebbende: in een nieuwe omgeving zijn, kan ik wel lastig vinden en dat kan me veel energie kosten. Toch haal ik over het algemeen heel veel energie uit het onder de mensen zijn. Vandaar ‘meestal’ extravert.   

Verder sport ik graag. Ik houd van wielrennen en hardlopen en ik voetbal elke donderdagavond. Daarnaast werk ik deeltijd bij het Korps Nationale Reserve. Dat is interessant en uitdagend werk en ik vind het gaaf dat ik hier veel verschillende mensen tegenkom. Ik haal er enorm veel voldoening uit om met zo’n gemêleerde groep mensen iets goeds voor elkaar te krijgen.  

Hoe heb je jouw eerste tijd bij Involve beleefd?
Mijn eerste weken waren heel goed. Het werd me eigenlijk ook wel makkelijk gemaakt doordat ik rustig kon starten. Ik heb de tijd gekregen om collega’s, het bedrijf en de ideeën die er zijn te leren kennen. Ik heb in die tijd webinars teruggekeken en boeken gelezen en op die manier heb ik ondertussen al een gevoel gekregen bij wat er speelt.  

Met de meeste collega’s heb ik ondertussen ook al een (al dan niet virtueel) kopje koffie gedronken en ik vind iedereen heel hartelijk. Ik kan bij iedereen met elk probleem terecht. Verder heb ik hier en daar al meegekeken en wat kleine ondersteunende werkzaamheden uitgevoerd. Dat vind ik heel interessant en het is een fijne manier om op mijn eigen tempo in het werk te rollen. 

Hoe wil jij het team van Involve versterken?
In de eerste plaats heb ik nog best veel te leren. Ik ben nu 27 en ik ben net klaar met mijn master. Ik heb in de tussentijd verschillende banen gehad en daardoor heb ik een redelijk breed perspectief ontwikkeld, met name vanuit het medewerkers oogpunt. Dat is waardevol en dat wil ik meenemen in mijn opdrachten. 

Als we het hebben over impact hoop ik die te hebben door in opdrachten zoveel mogelijk verbinding te zoeken met mensen en dat te combineren met de visie van Involve. En door “te staan op de schouders van reuzen” en daar mijn eigen twist aan te geven. Daarmee bedoel ik dat ik klanten iets wil geven door gebruik te maken van de ervaring die er al is en dat te combineren met mijn eigen kwaliteiten.  

En welke kwaliteiten heb je het dan over?
Ik denk dat ik over het algemeen realistisch en nuchter ben. En ik ben meer op de inhoud gericht en minder op de ‘harde kant’, de vorm. Dat komt voort uit mijn betrokkenheid en bevlogenheid. Als ik me ergens in vastgebeten heb, voel ik me verbonden met de zaak en geef ik alles om tot een mooi resultaat te komen.  

Kun je ons iets meer over jouw visie op change vertellen?
Als ik kijk naar wat ik in deze korte tijd heb meegekregen van Involve dan zie ik overeenkomsten met hoe ik naar change kijk en wat ik al ervaren heb. Ik denk namelijk dat als er niet een duidelijk verhaal is het heel snel stuurloos en oppervlakkig wordt. Als er geen duidelijke richting is waar de organisatie naartoe wil en als die richting niet gedeeld wordt door genoeg mensen dan gaat het mis. Hoe simpel dat ook klinkt: dat is een van de belangrijkste punten.  

Het is een valkuil om te zeggen dat verandering zonder bepaalde ingrediënten niet kan. Misschien kan een verandering ook best zonder bovenstaande ideeën worden uitgevoerd alleen zonder richting en ruimte gaat het in ieder geval wel heel moeizaam. Zonder visie kunnen mensen ongemotiveerd en ongeïnteresseerd raken, waardoor ze ermee stoppen.  

Wat zijn jouw grootste energiebrengers en energieslurpers?
Van inhoud krijg ik energie. Als er een duidelijk idee is of als mensen bevlogen zijn. Waar ik sneller op afknap is de harde of zakelijke kant. Daar ligt minder mijn kracht en daar krijg ik dus minder energie van. Hoewel ik het wel interessant vind en veel op dat vlak te leren heb.

Waar kunnen we jou ’s nachts voor wakker maken?
Ik vind het wel leuk om te gamen dus dat doe ik af en toe en daar mag je me ook best voor wakker maken. Voor goed eten trouwens ook of een speciaalbiertje. Ik weet niet of ik dat biertje echt zou drinken ’s nachts, maar ik zou het in ieder geval waarderen. Ik vraag me alleen af wie iemand nou wakker maakt voor zoiets stompzinnigs. Dus ik geef deze antwoorden wel, maar het zou pas grappig zijn als het ook echt een keer gebeurt!