Zenden is een ziekte

Het is herfst. Bijna winter zelfs. Heb je al een griepje te pakken gehad? Of ben je aan het strijden tegen een kleine verkoudheid? Goed inpakken, vitamines bijplussen of goed uitzieken en je kan er weer tegenaan. Maar wat zou je doen tegen de hardnekkige communicatie aandoening die we maar even de zendziekte noemen? Want wat maken we ons vaak schuldig aan deze ziekte. We hebben wat voorbeelden van deze ziekte op een rijtje gezet:

• ‘Trainer, we moeten 3-5-2 spelen’.
• ‘Het is het beste om je te focussen op je remgedrag want dat is beter voor het milieu’.
• ‘Dit werkt niet zo’.

En hoe kan het dan toch dat de trainer niet wilde switchen van systeem? Dat de voorgestelde aanpak niet werd doorgevoerd of dat een goedbedoelde tip niet werd omarmd? Onze chronische zendziekte zit ons in de weg. Dat moet toch echt anders!

Wat is dan eigenlijk zenden?

Zenden is simpelweg het uiten van een boodschap, zonder dat je precies weet hoe die aankomt of hoe de ontvanger (want die ander wordt direct een ontvanger als jij zendt) die boodschap interpreteert. Denk aan het ophangen van een poster in je bedrijf met een mededeling over de strategie of bijv. de kernwaarden. De persoon die de poster heeft opgehangen heeft zijn boodschap daarmee verzonden, maar hij heeft geen flauw idee hoe dit op de ontvanger overkomt. Hij of zij heeft geen idee of het doel bereikt is, namelijk het creëren van begrip onder medewerkers over de strategie.

Als je zendt, kun je alleen meten wat er is verzonden. Een activiteit. En is dat het doel van de communicatie omtrent je werk, project of veranderprogramma? Waarschijnlijk niet. Vaak willen we eigenlijk graag weten wat het effect is van onze boodschap. We willen meten welk effect we gehad hebben op de ontvanger van de boodschap.

Wat is dan het medicijn?

Zenden is geen makkelijk te genezen ziekte. Hoe kunnen we hier meer grip op krijgen? Als we de term communicatie gaan proberen te doorgronden, worden we eigenlijk al op de juiste weg gezet. Laten we daarom de eerste stap zetten in ons herstelproces door te kijken naar waar het woord communicatie vandaan komt. Het woord communicatie kan enerzijds worden afgeleid van het Latijnse woord communicatio¸ wat betekent: ‘ik breng over’ of ‘mededeling’. Dit kan gezien worden als de traditionele opvatting van communicatie. Zie het als een voetbal die van voet naar voet gaat.

Anderzijds kan het begrip worden afgeleid van het Latijnse woord communicare, wat betekent: ‘delen’ of ‘gemeenschappelijk’ maken. Bij communicare spelen cultuur, interactie en interpretatie van en tussen mensen een belangrijke rol. Hoe de boodschap wordt geïnterpreteerd hangt namelijk af van het individu – wat is zijn of haar uitgangspunt? En welke waarden of emoties hangen voor hem of haar aan de binnengekomen boodschap? Of om in voetbaltermen te blijven; weet de ontvanger van de bal wat hij of zij nu moet doen?

Van communicatio naar communicare

Onder welke afgeleide van communicatie zou je zenden schikken? Kom jij ook uit op communicatio? En als die wijze ineffectief blijkt, hoe kunnen we dan hiervan afstappen? We stellen een tweetrapsraketaanpak voor.

• Doe de ik-ben-helemaal-zend-check;
• Onderzoek communicare binnen je organisatie.

De ik-ben-helemaal-zend-check is gericht op het verkrijgen van inzicht in je eigen rol. Je evalueert met deze check je eigen methodes en je startpunt. Wat zie je terug van mijn boodschap nadat die is verzonden? Wat doe je om het beoogde resultaat te doen beklijven? Doe je aan communicatio of aan communicare in de gesprekken met collega’s, familie of vrienden?

Mocht je tot de conclusie komen dat je manier van communiceren te vergelijken is met die van een televisieomroep, wanhoop dan niet. Er zijn talloze boeken en internetbronnen die je kunnen helpen met het verbeteren van je gesprekstechnieken. En daar zit ’m dus juist de crux. Die technieken zijn gericht op hoe jij effectief kan zijn. Daarom is naast de ik-ben-helemaal-zend-check ook onderzoek doen naar hoe we ons meer kunnen focussen op communicare.

Hoe doe je dit?

Er zijn meerdere methodes die je kan gebruiken om van de zend-ziekte af te komen. Een mooi voorbeeld is het boek ‘De gespreksfluisteraar’, een ultiem doe-boek voor het ontdekken van de manier waarop je jezelf opstelt, of hoe organisaties zich opstellen en hoe je hier meer uit kan halen. Het boek helpt je bij het begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt en legt uit hoe omgevingsfactoren van invloed zijn op de manier waarop mensen boodschappen interpreteren. Een ik-ben-helemaal-zend-check en zoektocht naar communicare in één!

Wil je meer informatie over dit boek? Ga dan naar de website: www.degespreksfluisteraar.nl.

Dare2Communicare

Je hebt nu net ongeveer 800 woorden zendgedrag gelezen. Ons zendgedrag. We zijn daarom benieuwd naar de communicare, jouw mening over deze blog en waar je wel of niet mee aan de slag kan. Laat Albert jouw mening horen!

 

Onze nieuwe collega Albert Huzeling ontdekt sinds een aantal maanden Involve en schrijft in een serie blogs over zijn inzichten in het gedachtegoed van Involve!